top of page

Какъв семеен апарат да изберем

Ако запечатването на семейни моменти на телефона не ви удовлетворява и сте решили да инвестирата в апарат, но се чудите какъв да бъде, ще се опитам да ви помогна в няколко простички точки.  1. Марката

Най-популярните имена свързвани с производството на фотоапарати, са Nikon, Canon, Sony и Fuji. Която и от тях да изберете, няма да сбъркате. Всяка от марките има свои фенове, подобно на футболните отобори и марките коли:) Истината е обаче, че както във всеки друг бранш, лидерите се дърпат и догонват постоянно и разликите помежду им са незабележителни за непрофесионалисти. Всички тези марки имат висок, среден и нисък ценови клас. Ако бюджетът ви го позволява, средният клас би бил абсолютно достатъчен за нуждите на семейната фотография.


2. Full Frame или crop sensor


Термините full frame и crop sensor се отнасят до големината на сензора в апарата. Много техническа информация може да се изпише по въпроса, но за целите на тази статия, ще кажа само, че за непрофесионалист, crop sensor апаратът е абсолютно достатъчен и съм сигурна, че няма да ви се случи да въздъхнете "Ех, ако сега апаратът ми беше full frame". Аз започнах професионалната си кариера с crop sensor и на него се научих да снимам. Едва на втората година преминах на full frame апарат.


3. Обективи


При всички случаи бих препоръчала да вземете апарат, с възможност за смяна на обективите. Това ще ви даде по-голяма свобода в експериментирането и порастването като фотограф. Когато избирате обектив, има няколко параметъра, които ще се появят като възможност за избор.

- твърд или zoom - Зуум обективите се изписват с две цифри, напр. 25-70мм. Твърдия обектив е с една - 50мм. Тези милиметри показват дали вашият обектив ще включва в снимката по-голяма част от картината пред вас, или по-малка. Можете да тествате с телефона си като наравите една и съща снимка със и без зуум. Колкото е по-малко числото - толкова по-голяма част от картината ще включва и обратното. Много хора са изкушени от зуум обективите, защото те дават по-голяма гъвкавост. Обикновено апаратите се продават в комплект с такъв обектив. Като за начало той ще ви свърши чудесна работа. Аз обаче предпочитам твърдите обективи. По-леки са, с по-добро качество на снимката и обикновено предлагат по-ниска бленда ( за това след малко:)). Моят избор би бил тяло на апарат и обектив 50мм, с бленда 1.8. Този обектив е прекрасен за портрети, семейни снимки и освен това фактът, че е твърд, ще ви накара да се движите вие, което пък ще ви накара да експериментирате и ще ви помогне по-бързо да натрупате опит относно ъгли и композиция.


4. f число или бленда


Всеки обектив има f число. 50mm f1.8, 14-24mm f 2.8 и т.н Този f се нарича бленда или aperture. Показва реално колко широко може да се отвори зеницата на апарата. Колкото е по-ниско числото, толкова по-лесно ще Ви е да заснемете онези портрети, при които обектът е на фокус, а всичко зад него - не е.


5. Безогледален апарат ( Mirrorless)


Безогледалните апарати се появиха на пазара относително скоро. Няма да ви занимавам с техническите особености около тях, но ще ви споделя едно от най-големите им предимства - малки и леки са! Повярвайте ми, когато искате да се разхождате с децата си и да снимате за удоволствие, разликата дали носите нещо, което се побира в джоба ви или апарат, който изисква отделна чанта, е огоромна. Представете си как на врата ви виси един голям Никон например и се налага да се наведете да помогнете на детето да си избърше носа. Казвам от опит - не е удобно и често детето отнася по някоя цицина.


В заключение - моят избор за семеен апарат би бил безогледален, без значение на коя от изброените марки, с твърд обектив, като за начало 50мм, около f1.8.


Пожелавам ви много богат улов на топлина, обич и вълшебни докосвания!31 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page