top of page

Как да изберем фотограф за сесията за новородено

Какво да вземем предвид, какво да попитаме, на какво да обърнем внимание


Смисълът на сесията за новородено не е нито аз да се преживея като страхотен фотограф, нито в парите които струва, нито дори във финалния продукт. Единственият смисъл е е тя да остави незабравимо красив спомен в сърцата ви  за първите дни от появата на най-скъпоценното ви същество. Сесията за новородено сама по себе си е преживяване и то трябва да бъде вълнуващо и красиво! Ето няколко неща, които биха помогнали това да се случи:


1. Когато избирате, разгледайте работата на няколко различни фотографа.

Вижте сайтовете им, фейсбук страниците, прочетете отзивите. Дори само от начина, по който се представят в онлайн пространството, от усилието, което са вложили в изграждането на сайтовете си, можете да добиете представа за това как работят. Набележете си тези, чийто стил Ви харесва.

2. Разговаряйте по телефона.

Много често в един телефонен разговор, можете да усетите дали между Вас и човека отсреща, има химия. Първата сесия на малкото човече ще трае между 3 и 4 часа. Това е време, в което ще поверите в ръцете на този човек, най-скъпото си. Бихте искали той да вибрира на Вашите честоти и да се чувствате комфортно в присъствието му.

3. Обърнете внимание на опита му. 

Има ли той самият деца? От колко време се занимава с фотография за новородени? Има ли друг опит с деца? Къде е учил това, което прави? Това са все въпроси, които сами по себе си не са решаващи, но отговорът на всеки от тях допълва общата картина.  Фотографията за новородени не е фотография за бебета, нито за деца. Тя е различна, специфична и изисква наличието на опитност и умения, които ще гарантират спокойното и успешно протичане на сесиите.Добрият фотограф може да изолира повечето от причините, които биха разстроили бебето - той знае каква е подходящата температура в помещението, как да позира бебето така че да му е удобно, как да го успокои и приспи. Знае как да го докосва и къде точно да го хване, за да го прехвърли от една поза в друга. Знае кога е добре да прекръсне сесията за хранене и на кой етап от съня на бебчо да започне да го позира. Добрият процес на работа включва такава последователност на позите, която да притеснява минимално бебето при прехвърлянето от поза в поза. И най-вече - добрият фотограф знае кога да спре.

4. Специализиран ли е фотографът Ви в това, което прави?

Това, че можеш да снимаш пейзажи например, не означава, че можеш да снимаш всичко. Всеки жанр е различен и има свои особености. Сами преценете дали да се спрете на фотограф, който снима сватби, погребения, рождени дни, деца, новородени, предметна фотография, будоар и пейзажи едновременно.

5. Изберете къде искате да се проведе сесията Ви.

Повечето фотографи снимат в студио, някои предлагат сесии и в домовете. Когато започвах тази професия и пред мен стоеше изборът как да работя, прецених, че за майката и бебето би било много по-комфортно, ако сесията се случва в дома им. Така спестявам на родителите притеснението, че трябва да изведат бебето толкова рано ( сесията се провежда между 4 и 14 ден) Не се налага таткото да отдели половин ден, за да натовари всички, да търси място за паркиране и после 4 часа да потропва нервно с крак в студиото, докато се случва нещо, което не му е съвсем ясно защо се прави:)

6. Не основавайте изборът си на цената.

Тази сесия се случва веднъж. Вие и бебето Ви заслужавате най-доброто. Всеки от горе изброените фактори, е по-важен от това, дали сесията е с 50лв по-скъпа или по-евтина.

Когато най-накрая сте се спряли на фотографът, който ще запечата тези скъпоценни мигове, и денят е дошъл, помнете, че по време на сесията, най-важно е Вашето бебе. След това сте Вие и после всичко останало. Ако в който и да е момент, нещо Ви кара да се чувствате неспокойни, или Ви носи тревога - кажете го. Задавайте въпроси преди и по време на сесията. Питайте всичко, което Ви интересува или тревожи. Ако поискате да спрете - спрете. Ако Ви се струва, че нещо е дискомфортно за бебето Ви - поискайте да бъде пропуснато.Няма да Ви лъжа, че аз не съм имала неуспешни сесии. Всички започваме от някъде, въпросът е как се учим. Помня сесията, която за пръв път ме наведе на всички размисли, които Ви споделих горе. Беше на бебето на мои приятели. Не успях да направя нито един кадър. Решихме да я отложим. Когато си тръгвах, родителите бяха тревожни и с усещането, че сме създали дискомфорт на бебето. Никога няма да забравя начина, по който се чувствах. Прибрах се вкъщи и прекарах известно време в размисъл дали да се откажа от това, което толкова обичам да правя. Накрая взех решение, че продължавам, но никога повече няма да позволя, работата ми да накара, която и да е майка да се чувства загрижена за бебето си. В следващите няколко месеца записах обучения, които изведоха работата ми на друго ниво. Промених целия workflow, последователността на позите, техниките за успокояване и приспиване на бебетата и фокуса си по време на сесията като цяло. Ако до преди този момент, той беше да имам всички планирани кадри, то от този момент нататък вече беше да създам незабравимо, вълнуващо и приятно преживяване за майката и нейното бебе. Защото в крайна сметка, хората помнят не какво си казал или направил, а как си ги накарал да се чувстват...

21 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page