top of page

Lifestyle vs позирана сесия за новородено


Посрещането на ново бебе в семейството е много емоционален момент, изпълнен с радост, обич и безброй безценни моменти. Ако сте избрали да запечатате този период с професионална сесия за новородено, има два стила на заснемане, които си струва да обмислите - позирана сесия за новородоено или Lifestyle сесия. Двата подхода са различни и всеки от тях има свой уникален начин да запамети тези първи дни от живота на малкото човече.


Ще се опитам да обясня разликата между позираната сесия за новородено и lifestyle сесията за новородено, за да можете да вземете възможно най-информирано решение и тъй като много обичам визуалното и простичко обяснение, накрая ще обобщя всичко.....в табличка:)



Lifestyle сесия за новородено


Lifestyle фотографията цели да запечата естествените и автентични моменти от ежедневния живот с най-новия член на семейството. За разлика от позираните сесии, тези са по-малко структурирани и се фокусират повече над моментите, които се случват по естествен път. Ето някои основни характеристики на тази сесия:

  1. Автентичност и Естествена обстановка:

  • Lifestyle сесиите се заснемат в дома на семейството, в позната и комфорнта среда.

  • Фотографът се стреми д заснеме естественото взаимодействие между членовете на семейството и бебето в ежедневната им обстановка, например в детската стая, хола, спалнята.

  1. Разказване на история:

  • Lifestyle фотографите често се опитват да разкажат история в снимки, документирайки ежедневните занимания, емоции и връзкив семейството

  • Тези сесии позволяват да надникнем в първите дни на родителството, разказвайки история, която става все по-ценна с всяка изминала година.

  1. По-малко позиране, повече спонтанност. Период и продължителност:

  • Фокусът тук е заснемането на спонтанни моменти, а не на прецизно подредени пози.

  • Фотографът води семейството през удобни, естествени пози, които позволяват взаимодействието между членовете му да се разгърне по естествен начин.

  • Поради фактът, че тук се заснема взаимодействие между членовете на семейството, бебето може да е и по- голямо - на 30-40 или повече дни.

  • Сесията е много по-кратка от позираната сесия, обикновено продължава не повече от час.

Позирана фотосесия:


Позираната фотосесия включва внимателно подбрани пози и сетъпи (съжалявам за чуждата дума), които имат за цел да подчертаят деликатните черти на бебето.


  1. Артистични сетъпи(отново:)):

  • Позираната сесия най-често се случва в студио, а фотографът има пълен контрол върху осветлението, аксесоарите, фоновете и обстановката. Когато се снима в дома, се пресъздава студийната обстановка.

  • Фотографът подбира специални фонове, аксесоари, одеала, шалове за повиване, шапчици, дрешки и други, които съчетава с цел да се получат красиви художествени фотографии.

  1. Фокус върху чертите на бебето:

  • Позираната фотография акценитира върху малките бебешки детайли - пръстчета, крачета, ръчички, изражения.

  • Фотографът поставя бебето в прецизни пози и преминава през предварително планирана серия от такива.

  1. Търпение и умения:

  • Позираните сесии изискват висок професионализъм и търпение от страна на фотографа, тъй като позите трябва да бъдат удобни и безопасни за бебето, а също преминаването помежду им да не го пристеснява и събужда.

  • Сесиите отнемат доста повече от Lifestyle сесията, поради прецизността, с която се създава всяка една от тези пози. Обикновено продължава между 2 и 4 часа, в зависимост от бебето.



В крайна сметка дали ще изберете Lifestyle или позирана сесия за новородено зависи от предпочитанията и приоритетите на семейството ви. Lifestyle сесиите предлагат документален подход, улавяйки автентичността на ежедневния живот, докато позираните сесии създават художествени портрети, които показват съвършенството на бебенцето във внимателно подбрана и подредена обстановка. Везните могат да се наклонят и от възрастта, в която искате да заснемете бебето, тъй като най-подходящия период за позираната сесия е до 14тия -20тия ден, а Lifestyle сесията е подходяща и в по-късен период.



Ето и обещаната табличка:)


Позирана сесия

Lifestyle сесия

Най-подходящ период

до 14 ден

до 40 ден

Продължителност

2 до 4 часа

1-1.30

Място на заснемане

в студио или в дома

в дома

Типове кадри

Позирани кадри на бебето и общи кадри с родителите

Непозирани кадри на бебето и преобладаващи кадри с родителите

Фон и аксесоари

Специално подбрани фонове, шалове за увиване и аксесоари

Бебето е облечено в собствените си дрешки, а фонът е дома - пред прозореца, на леглото, в бебешката стая и т.н

Пози

Бебето е заснето в конретни пози, отделя се много време на "изпипване" на позата - има значение как са позиционирани ръчичките, крачетата и т.н

Бебето е заснето в нормалните и ежедневни пози, в които само застава

Осветление

Осветлението при тези сесии е много контролирано, използвам изкуствена светлина

Тук снимам с естествена светлина, такава каквато е налична в дома.





177 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page