top of page

"Ами ако бебето ми не спи" и другите най-често срещани притеснения преди сесия за новородено

Никога няма да се уморя да повтарям, че най-важното нещо за мен в качеството на работата ми е какво преживяване съм създала. Не знам чий е цитатът, но откакто го прочетох, ме води във всичко, което правя - "Хората не помнят това, което си направил за тях, а начина, по който си ги накарал да се почувстват". Помислете каква огромна разлика има в това, всеки път, когато погледнете прекрасните си снимки, да си спомняте с удоволствие за преживяното, срещу това да усещате горчив послевкус от стрес и напрежение.


Днес искам да отговоря предварително на притесненията, които най-често съм срещала у родителите преди сесия (обикновено разбирам за тях в последствие, когато се сближим и се отпуснат да ми споделят:)). Искам да знаете, че ако подобни мисли се въртят в главите ви, не сте единствени и за всяка от тях има решение.


  1. "Какво, ако бебето ми не заспи"

Първо, отговорността за това бебето Ви да спи по време на сесията, е моя. Когато дойда, ще имам нужда от 20тина минути, за да сглобя оборудването си и да подготвя всичко и след това ще поема бебето от Вас. Ако пък Вие идвате при мен, вече всичко ще е готово и направо ще се приспиваме:) През ръцете ми са минали стотици бебета и вече имам почти свръхестествено усещане за това от какво имат нужда:) Познавам кога едно проплакване е от болка, кога е просто мрънкане преди заспиване, кога са бодри и кога гледат, но са готови за сън. Не ме притеснява колко време ще е нужно, за да заспят, аз имам достатъчно. Ако бебето ви е просто будно, бодро и в добро настроение, няма да пропусна възможността и ще направя няколко будни кадъра. Ако не е в настроение, ще го успокоя и приспя. Ще споделя с вас всички техники, които ползвам и ще ви помогна както мога, за да се научите да ги прилагате и след като си тръгна. Наскоро един татко ме призова да напиша книга по въпроса и каза, че би платил сумата за сесията само за съветите:)




2. " Излязоха му/й пъпки"


Мисля, че сега е моментът да развенчая митът за бебешката кожа. Ами...развенчавам го. Бебешката кожа става гладка, с хубав цвят и структура, когато бебето Ви малко поотрасне и стане на няколко месеца. В началото всички бебета са с кожа, която съдържа твърде много жълто, твърде много червено, бели се, има пъпки и драскотини и това е нормално. В допълнение на това кожата на майката също обикновено е с променен цвят и е бледа или с жълт отенък, което също е нормално. Добрият фотограф ще се погрижи това да не личи във финалните кадри.


3. "Има хематом" (родилно петно, подуване на главичката и т.н)


Правилото, което следвам при обработката на кадрите е - " Ако е нещо, което ще остане с детето за цял живот, не го пипам. Ако е временно, го коригирам". Разбира се това е мое правило, но над него стои желанието ми да сте доволни, така че ако Вие изберете друго, аз ще се съобразя. И да, мога да коригирам бабунка на главата и почти всичко, което се сетите.






4. " Вече има колики"


Сесията снимаме сутрин, коликите обикновено са в пика си привечер. Имам техники за успокояването им и няма да ни спрат. Може би ще наложат да работя по-бавно, но аз не бързам. Един съвет - ако направим сесията преди 20тия ден, може да си имаме работа с някакви мимолетни неразположения на коремчето, но едва ли ще се сблъскаме с истински класически колики.


5. "Не изглеждам добре след раждането"


Изглеждате прекрасно след раждането. Да, може би не е най-моделския Ви период, но когато детето Ви след време гледа кадрите, в които го гушкате, няма да каже " колко си дебела", повярвайте ми. Ще ги гледа с удивление и ще Ви казва често "Покажи ми снимките дето ме гушкаш" (споделено от клиенти:)). И все пак, ако Ви притеснява коремчето, което още не се е прибрало, аз ще го коригирам, стига да пожелаете.


Ако вътрешния Ви критик е решил да бъде оригинален и избретателен и Ви създава притеснения, различни от тези, които изброих, не му позволявайте да Ви откаже от сесията. Споделете ги с мен, аз ще намеря решение.

38 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page