top of page

Какво трябва да знаете за сесиите за новородено

Актуализирано: 1.09.2020 г.

В този пост ще отговоря на най-често задаваните въпроси относно сесиите за новородено, а може би и на някои, които не би ви хрумнало да зададете:)





Кога да запазя час за сесия за новородено?

- Най-добре е още по време на бременността да изберете фотографа, с когото искате да направите сесията на бебето си и да се договорите за орентировъчна дата. Когато бебето се роди, пишете или се обадете на фотографа си, за да фиксирате точен ден и час.

Кога е най-добре да се направи сесията за новородено и защо?

- Най-добрият период за първата сесия на бебето е между 4 и 14 ден. Това е периодът, в който малките човечета все още са много поспаливи, не реагират много на шум и докосване, все още не са се "разгънали", нямат колики и кожата не е започнала да се чисти.

Ако бебето ми е на повече от 14 дни, означава ли това, че не мога да му направя сесия за новородено? - Не. Спящите кадри могат да се направят и с по-големи бебета, но вероятно няма да можете да направите всички. Самата сесия може да се окаже по-трудна, защото бебчо може да реагира повече на докосване и да се буди по-лесно.

В кой период от деня е най-добре да се направи сесията? - Аз правя сесиите за новородени сутрин, около 10. Личният ми опит показва, че преди обяд бебетата са по-склонни да "сътрудничат":)

Къде се провежда сесията за новородено? - Някои фотографи снимат в студио, а други - в дома Ви. Аз снимам в дома на клиента. Смятам, че е по-удобно за майката и по-спокойно за бебето.

Безопасни ли са за бебето позите, в които най-често се снимат? - Да, позите са безопасни, тъй като са много близки до позицията, която бебетата заемат в корема на майката. Въпреки това е изключително важно фотографът да е наясно какво прави и да взима всички необходими мерки за сигурността на бебето.

Колко време продължава сесията? - Сесията за новородено продължава между 3 и 4 часа

Нужно ли е да нося нещо? - Това е въпрос на договорка с фотографа ви. Обикновено не е нужно да носите нищо, освен ако нямате любими аксесоари, които бихте искали да включите в снимките.

Включва ли сесията снимки с братчета, сестрички и мама и тати? - Това отново е въпрос на договорка. Аз винаги стимулирам членовете на семейството да присъстват на снимките. Майките често се притесняват, че на втората седмица след раждането не са в най-добрата си форма и няма да излязат добре. Това, което пропускаме обикновено в тези моменти, е че снимките, които правим са спомен не само за родителите, а и за децата, когато порастнат. Най-ценните снимки за тях, когато станат големи, ще бъдат тези, на които присъствате и вие. Те няма да забележат няколкото допълнителни килограма или това, че нямате грим. Ще видят само нежността, вълнението и любовта Ви:)

Мога ли да поръчам само дигиталните файлове? - Да, повечето фотографи предлагат и само дигитални файлове. Моят горещ съвет обаче е, да направите от тях продукти, които да стоят на видно място в дома Ви и на които да можете да се радвате всеки ден - фотокнига, канава за стена или просто принт в рамка. Не сте платили на професионален фотограф да направи сесията, за да оставите тези приказни кадри в някоя папка на компютъра Ви, нали?:)

Защо фотографите не дават всички направени кадри? - Когато наемете професионален фотограф ще получите определен брой обработени снимки в пълен размер. Достигането на един кадър до финалния му вид включва повече, отколкото можете да си представите. Освен заснемането на кадрите, което отнема около 4 часа, фотографът прекарва почти още толкова време в обработка на кадрите, докато постигне визията, характерна за неговия стил и определяща го като артист. Така както един писател не би публикувал черновите си и един готвач не би ви сервирал недовършено ястие, фотографът не би ви дал суровите си кадри. Бихте могли да поискате от него обаче да ги разгледате и евентуално да поръчате допълнителни кадри за обработка.

Защо цените на различните фотографи са различни? - Както и във всяка друга област, така и тук всеки поставя стойност на собствения си труд. Обикновено тя се базира върху това какво ни коства да предлагаме продуктът, който предлагаме, на нивото, на което го предлагаме. По-подробно съм говорила за това тук

Нормално ли е по време на сесията бебето ми да плаче много? - На този въпрос бих отговорила така - Какво е нормално за Вашето бебе, решавате само Вие. Опитният фотограф би съумял да проведе сесията гладко и с минимално безпокойство за бебето. Въпреки това някои родители са по-тревожни, а други - далеч по-спокойни. От който и тип родители да сте - ако нещо по време на сесията Ви тревожи - кажете го и поискайте да бъде променено. Работата с новородени е като работата на сапьорите - трябва да знаеш къде как и кога да пипнеш:)

Всеки фотограф, който снима деца ли може да направи сесия за новородено? - Не. Сесията за новородено е много специфична, има тънкости, които са характерни само за този тип фотография.

Опитах се да покрия най-често задаваните въпроси свързани с фотографията за новородени:) Ако ви възникнат още въпроси - не се колебайте да ми пишете тук  , ще отговоря с радост:)

425 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page